Ако сте си поставили ваксина срещу COVID-19 – ще ви попречи ли това на тренировките?

COVID-19 промени драстично живота ни през последните 2 години – от начина, по който взаимодействаме с други хора, до начина, по който работим. Това дори промени начина, по който тренираме: бумът на дигиталния фитнес направи упражненията по-достъпни от всякога.

В наши дни наличието на ваксина срещу COVID-19 ни помага да си върнем някакво усещане за нормалност в ежедневието. За много хора това означава да се върнат във фитнеса или басейна. Но, както при всеки вид ново лечение, хората естествено имат въпроси.

Независимо дали тренирате у дома или на обществено място, може да се чудите дали можете да тренирате след като сте получили ваксината, колко скоро можете да се върнете към нея и колко можете да направите. Имаме отговорите за вас по-долу.

Безопасно ли е да спортувате след ваксината срещу COVID?

Краткият отговор най-често е да. Нито едно изследване не е показало, че е вредно да спортувате след ваксината срещу COVID-19.

Единствените съображения за безопасност зависят от реакцията на тялото ви към ваксината. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изброяват следните често срещани странични ефекти на ваксината:

  • болка
  • умора
  • главоболие
  • мускулна болка
  • студени тръпки
  • треска
  • гадене

CDC всъщност препоръчва да упражнявате ръката си, в която е била поставена ваксината, за да намалите дискомфорта на мястото на инжектиране.

Упражнения в зала или от дома, след първата инжекция, може да не представляват голям проблем, ако страничните ефекти са минимални.

Проучване на New England Journal of Medicine от 2021 г. отбелязва, че страничните ефекти може да са по-интензивни след втората инжекция (игла), отколкото първата. В него обаче не се споменава никаква опасност в резултат на упражняване с тежести или аеробика.

Какви са рисковете от упражнения след ваксината срещу COVID?

Приблизително 50% от хората, които получават ваксината, изпитват странични ефекти, обикновено след втората доза. Умората е най-често срещаната. Упражнението може да влоши тези странични ефекти, изброени по-горе.

Въпреки това, няма реални рискове от упражнения след ваксината срещу COVID-19.

Важно уточнение!

МАТЕРИАЛЪТ
споделя единствено излези към момента факти, при осъществен спорт след поставена
ВАКСИНА!

Поставена първа или втора игла, не ви прави обаче атлет и спортуващ, който да е безопасен за околните! За посетителите в салона, в който тренирате!Поставената ваксина не елиминира факта, че ваксинирания атлет или спортуващ не е преносител на COVID! Затова, носете маска и спазвайте дисканция в салона или на мястото, в което тренирате и с други хора.

Кога да избягвате упражненията след ваксината срещу COVID?

Може да искате да избягвате умерени до енергични упражнения веднага след получаване на ваксината, ако имате алергична реакция към самата ваксина.

Честите симптоми на алергична реакция към ваксината включват:

  • копривна треска
  • подуване и хрипове (признак на респираторен дистрес)

Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на 4 часа след получаване на ваксината. Ако получите тези симптоми, свържете се с лекар.

Въпреки това, ако реакцията е тежка, CDC препоръчва да се обадите на 112. Ако имате анамнеза за астма или някакви респираторни проблеми, може да искате да избягвате енергични аеробни упражнения, докато не разберете как тялото ви ще реагира на ваксината.

В допълнение, може да искате да имате под ръка каквито и да е лекарства за управление, когато се върнете към упражнения, като инхалатор и др.

Какви видове упражнения трябва да правя след ваксината срещу COVID?

Няма специфичен тип упражнения, препоръчани след получаване на ваксината срещу COVID-19.

Доказано е обаче, че упражненията като цяло са ефективен имунитет и дори могат да повишат ефективността на ваксината. В преглед от 2021 г. относно упражненията и имунитета изследователите отбелязват, че умерената до енергична физическа активност води до 31% намален риск от заболявания, придобити в обществото и 37% намален риск от смъртност от инфекциозни заболявания.

Освен това е доказано, че упражненията повишават ефикасността на ваксината чрез увеличаване на концентрацията на антитела.

Тези резултати не са специфични за COVID-19, но това е друга полза от обичайните упражнения.

Прегледът разглежда аеробните упражнения (бягане, колоездене и др.) и тренировките за съпротива (фитнес, щанги и кросфит) поотделно и в комбинация. Всичко се оказва в изследванията от полза.

Важни съвети:

Може да е полезно да пиете повече вода след получаване на ваксината, особено ако развиете треска.

Проучване от 2003 г. установи, че приемът на течности може да намали тежестта на имунния отговор при хора с треска. Ако сте имали треска след поставяне на ваксината, увеличеният прием на течности също се препоръчва за предотвратяване на дехидратация, въпреки че това може да е по-важно при тези, които имат по-висока температура или чиито странични ефекти продължават по-дълго.

Ако упражненията ви карат да се чувствате зле, може да искате да намалите интензивността на упражненията. Например, изберете разходка, вместо да бягате. Страничните ефекти или симптомите трябва да отзвучат в рамките на няколко дни след получаване на ваксината. Ако не го направят, консултирайте се с лекар.

И ако забележите повишена температура, умора или затруднено дишане, когато тренирате, отложете упражненията и се консултирайте с медицински специалист. CDC също така препоръчва използването на противовъзпалителни лекарства без рецепта като аспирин, ибупрофен, ацетаминофен и антихистамини, за да се помогне за управлението на страничните ефекти на ваксината.

Въпреки това, тази препоръка се прилага само ако тези лекарства няма да влошат други медицински състояния, които имате.

Нещо като заключение?

Нито едно изследване не предполага повишени рискове за здравето, свързани с упражненията след ваксина срещу COVID-19.

Упражненията се препоръчват, за да помогнат за справяне с болката на мястото на инжектиране.

Може също да е добра идея да пиете повече вода и да приемате противовъзпалителни лекарства, за да намалите риска от странични ефекти.

Тренировката ви може да бъде трудна, ако имате по-тежки странични ефекти. Ако имате симптоми на алергична реакция към ваксината, като копривна треска, подуване или затруднено дишане, свържете се с лекар и отложете упражненията.

Ако реакцията е тежка, незабавно потърсете медицинска помощ. Ако се чувствате готови да тренирате след като сте получили ваксината срещу COVID-19, това не трябва да създава проблеми.

Тренировката може дори да бъде полезна за намаляване на риска от инфекциозни заболявания и подобряване на ефикасността на ваксините. Ако се чувствате достатъчно добре, за да се движите, направете го!

Въпреки създадена от скоро, ваксините срещу COVID-19 са млади. Но последните научни проучвания сочат, че няма категоричен риск от възстановяване на тренировки след поставяне на ваксина.

Повечето нежелани реакции, като гадене и леко главоболие, след поставена ваксина отзвучават за няколко дни. На 23 август 2021 г. довереният източник на Агенцията по храните и лекарствата (FDA) даде пълно одобрение на ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19 в Съединените щати.

Тази новина може да е окуражаваща за хората, които все още чакат да получат своята ваксина. Въпреки това, хората, които планират да получат ваксината, може да се чудят как ще им се отрази. Те може да имат притеснения относно това как това ще повлияе на ежедневните им дейности, какви странични ефекти ще изпитат и дали ще могат да тренират след инжекцията. Въпреки че страничните ефекти варират според вида на ваксината и индивида, много хора изпитват няколко леки странични ефекти, които обикновено отзвучават за по-малко от седмица.

Тези странични ефекти могат да повлияят на способността на човек да тренира, но повечето хора могат да се върнат към упражненията в рамките на дни или дори часове след получаване на ваксината.

Много хора ще имат нетърпение да се върнат към обичайната си рутинна тренировка, след като получат ваксината си – и с основателна причина.

Като цяло упражненията са важни за поддържането на добро здраве, както вече го отбелязох по-горе. Скорошно проучване показа, че редовната физическа активност е свързана с 31% намаляване на риска от получаване на инфекциозно заболяване.

Въпреки това, някои ваксини, включително ваксината срещу COVID-19, могат да причинят странични ефекти. Въпреки че те обикновено са леки и бързо преминават, те могат да попречат на интензивната тренировка.

Когато решавате дали да тренирате, след като сте получили ваксината, има няколко неща, които хората може да пожелаят да обмислят, дори и вие.

Вслушвайте се в тялото си!

Няма двама души с еднакъв опит с ваксинацията. Докато някои хора може да са готови да посетят фитнеса веднага след като получат дозата си, други може да се нуждаят от няколко дни за почивка и възстановяване.

Важно е да слушате естествените сигнали на тялото. Това може да означава пропускане на тренировка или коригиране на нейната интензивност. Например, вместо да бяга, човек може да отиде на разходка.

По същия начин те биха могли да заменят сесията във фитнес залата с висока интензивност с йога и стречинг.

Какво вече се знае:

Едно скорошно проучване изследва лица, които са имали симптоми на главоболие след получаване на ваксината Pfizer-BioNTech.

От тези индивиди 50,7% съобщават, че рутинните упражнения не повлияват главоболието им. Въпреки това, 42,8% казват, че упражненията влошават главоболието им, а 6,5% съобщават, че упражненията намаляват симптомите на главоболието им.

Тези констатации показват степента, в която преживяванията с главоболие и упражнения се различават. Друг често срещан страничен ефект е болка и скованост във ваксинираната ръка.

Pfizer препоръчва използването или леко упражнение на ръката за намаляване на тези симптоми. По същество, човек трябва да слуша тялото си след получаване на ваксината и да очаква да не се чувства 100% по време на следващата си тренировка.

Някои ентусиасти на фитнеса може да се страхуват от мускулна атрофия, но проучванията показват, че един ден пълна почивка няма ефект върху мускулния тонус или нивото на фитнес. Ако е необходимо, кратка почивка, за да позволи на тялото да се възстанови, няма да попречи на напредъка на човек.

Упражненията и тренировките  могат да намалят страничните ефекти на ваксината

Проучване от 2019 г., включващо 46 участници, анализира ефектите от упражненията с умерена интензивност върху възрастните хора, получаващи ваксина срещу грип, а не COVID-19.

Изследователите откриха, че токава тренировка всъщност намалява тежестта на страничните ефекти на ваксината. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере как упражненията могат да повлияят на страничните ефекти на ваксината COVID-19.

Физическата активност може да подпомогне психичното здраве Друго скорошно проучване установи, че редовните упражнения предпазват хората от негативните психологически ефекти, свързани с пандемията COVID-19.

Редовните упражнения могат да подпомогнат психичното здраве по различни начини и хората, които им харесват, трябва да се чувстват уверени, като продължават да тренират след получаване на ваксината.

И обратното, при хората, които не са ваксинирани – те, спазвайки всички противоепидемични наставления, те могат да продължат спокойно без притеснения своят тренировъчен процес. А под внимание да се вземат фактите, които споелих в друх материал, а именно – как да тренирате, ако сте изкарали COVID-19,  дори и след поставена ваксина. Вижте тук