covid

Тренировки след изкаран COVID-19. Kакво трябва да знаете?

Две нови изявления от пулмолози и кардиолози, публикувани отделно в The Lancet и JAMA Cardiology журналите, призовават за внимание!

Новите изявления посочват, че винаги трънливият въпрос за това кога изкарали или в момента болни спортисти могат да се върнат към тренировките е още по-сложен, тъй като новия коронавирус и всички негови вариации са нови и много за неговите краткосрочни и дългосрочни ефекти върху тялото остават неизвестни.

ДОБРЕ ЛИ Е ДА ВЪЗОБНОВИТЕ СПОРТНИТЕ ТРЕНИРОВКИ, ДОРИ АКО СТЕ ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ COVID-19 ИЛИ СТЕ ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ИЛИ ПОДОЗИРАТЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА СТЕ ЗАРАЗЕНИ?

Лекарите подчертават няколко обезпокоителни симптоми, които потенциално могат да предизвикат нови опасения по пътя към възстановяване на спортна дейност.

covid

Белчо Христов – автор на този материал, споделя своят практически опит по темата COVID-19 и важните неща, които трябва да се приложат. 

Тийнейджърите и младежите, които спортуват състезателни спортове, са изложени на най-голям риск от сърдечен проблем! При доказано изкаран COVID.

Това е така, защото изглежда, че по-малките деца са по-малко засегнати от COVID-19 и защото по-възрастните тийнейджъри и младите възрастни имат по-тежки тренировки.

Затова, те са по-склонни да стресират мускулатурата на сърцето (предсърдна и камерна сърдечна мускулатура).

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ ЗА ВРЪЩАНЕТО КЪМ СПОРТА И ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ?

Маратонци, състезателни колоездачи, професионални баскетболисти и други спортисти са сред многото, които са положили тестове за вирус, а някои от тях са развиха тежки заболявания. Неизвестен брой други спортисти може да са били заразени, но безсимптомно и никога може да не са осъзнали, че са носители на вируса.

Много от тези спортисти сега може да се чувстват готови да възобновят тежките тренировки. Но обичайните критерии за връщане към игра при болни спортисти вероятно не се отнасят за някой, който е бил заразен с коронавирус, казва например д-р Джеймс Хъл, спортен пулмолог от болница Royal Brompton в Лондон и съавтор на новото изявление в The Lancet за спортисти и коронавирус.

Новият коронавирус притеснява спортните пулмолози, казва д-р Хъл, отчасти защото при някои хора заболяването може да изглежда доброкачествено в началото, а след това бързо да тръгне надолу.

КАКВО БИХ МОГЪЛ ДА ВИ ПРЕПОРЪЧАМ, ПРЕДИ ДА ПРОДЪЛЖИМ С МАТЕРИАЛА?

Не е за подценяване момента с високия имунитет. Разгледайте всички наши продукти от раздел „Имунитет“ и суплементирайте правилно! Създаването на силна имунна система и ендогенно изградени антитела е приоритет за всички, които още не са болни от COVID-19. Затова аз ви препоръчвам 2 доказани формули продукти: комплекс от бъз с ехинацея и пчелно млечице:

“Виждали сме, нека продължим, че хората имат някои леки симптоми и могат да започнат спорт и изглежда  дори се подобряват! Само след седмица обаче се влошава тяхното състояние и нещата стават все по-лоши след седем дни след първите дни на “леките” симптоми.” 

Тук адекватните пулмолозите по света, с оглед на ситуацията, съветват спортистите, които са имали положителни тестове за коронавирус или подозират, че може да са положителни, да си почиват, без никакви упражнения, поне 10 дни от момента, в който за първи път усетят симптоми.

След това, ако се приеме, че заболяването им остава леко, те трябва да продължат да почиват още една седмица, дори след като симптомите им отзвучат.

Този протокол е консервативен, но е в съответствие с ново консенсусно мнение за спортисти с коронавирус при упражнения дори засягащи само сърцето – кардио тренировки.  При повечето вирусни респираторни инфекции, може би 1% от хората, които са заразени, развиват свързани сърдечни проблеми, като миокардит, който е възпаление на сърдечния мускул.

Но има индикации, че хората, заразени с коронавирус, могат да имат много по-голяма честота на сърдечни проблеми, казва той, въпреки че действителните рискове са трудни за оценка, тъй като толкова много за вируса все още е загадъчно.

Въпреки това, спортистите и трениращите, които са имали положителен тест за вируса, но имат леки или никакви симптоми – или които се притесняват, че може да са били заразени, без тестване – останете вкъщи и почивайте поне две седмици от датата на първите им симптоми или положителен тест.

Този период от време също е продължителността на самоизолацията, изисквана от настоящите здравни насоки след всяка възможна експозиция на вируса.

След минимум две седмици почивка вкъщи и предполагайки, че симптомите са се подобрили, пулмолозите и кардиолозите съветват да се връщат спортуващите плавно и бавно.

Може да имате лека остатъчна кашлица и минимална задуха, когато се върнете към спорта сега. Повечето спортуващи, които са прекарали 2 седмици вкъщи, възстановявайки се от вируса, първите няколко тренировки (дори и кръгови тренировки) могат да се почувстват дори отвратително (вместо витализирани).

Така че, очаквайте някакъв дискомфорт. В моята работа с клиенти, някои споделиха именно това. Но ако имате значително или нарастващо стягане в гърдите или ново сърцебиене, спрете да се упражнявате, свържете се с вашия лекар и обсъдете дали трябва да завършите сърдечно изследване.

Всеки спортист, който е бил хоспитализиран или прикован към леглото от вируса, вероятно ще се нуждае от обширни белодробни и сърдечни тестове и разрешение от своите лекари, преди да се започне отново. Но за онези от вас, които са случайно трениращи (епизодично започват и прекъсват със някакъв спорт), които не са имали положителен тест за вируса или са се чувствали зле по време на тази пандемия, ходенето, джогингът, колоезденето и други дейности остават безопасни и желани.

covid

Този материал достигна до вас, благодарение на Белчо Христов – част от екипа на Yamamoto TEAM Bulgaria.

Обратно към „Академия Yamamoto Nutrition“.