пчелно млечице

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ – ОПИСАНИЕ, ДЕЙСТВИЕ, ПОЛЗИ И ПРИЕМ (ПРИЛОЖЕНИЕ)

Пчелното млечице е едно от традиционните природни средства, предпочитани от цели поколения. Защо се обича толкова много? Нека да разгледаме отблизо! На първо място, това много специално вещество, отделяно от пчелите работнички и се слави като изключителен естествен тоник, възстановяващо средство, способно да укрепи деца, възрастни и бременни, дори кърмещи жени.

Считано за най-ценния продукт, генерирано от пчели, пчелното млечице се появява като бяло, млечно и вискозно вещество, с доста кисел и захарен вкус, чието биологично действие произтича от гъстата концентрация на хранителните вещества, които укрепват човешкото здраве.

Името пчелно млечице произлиза от функцията му като храна, запазена за пчелната майка и младите ларви на царицата през първите три дни от живота им. Благодарение на прясното пчелно млечице, една бъдеща пчелна ларва расте с изключителни темпове и живее много по-дълго от останалите пчели, достигайки възраст 3-4 години. Което доказва спецификите на неговия микросъстав. Полезно е! Хранително е! 

Когато пчелите са на път да отгледат нова майка, те изграждат специални клетки (кралски клетки), на дъното на които съхраняват храна, предназначена като “супер” храна за ларви. Тук пчеларят (човешкия ресурс) се намесва, за да вземе тези клетки и жертвайки бъдещите пчели майки, извлича малките партиди пчелно млечице, богато на микроелементи. Пчелното млечице се състои от:

 • вода (65%)
 • протеини (12%)
 • липиди (5-23%), включително фосфолипиди, глицериди, восъци и незаменими мастни киселини;
 • захари (9-16%)
 • витамини (А, В комплекс, Р и Н),
 • минерални соли (желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, мед, фолиева и пантотенова киселини)
 • ензими, които имат интересни подхранващи и възстановяващи свойства

Най-ценният компонент на пчелното млечице е една мазнина с антибактериално въздействие, присъстваща в прясно отделено пчелно млечице, която достига максималната си концентрация при преработка във фарингеалните жлези на пчелите кърмачки. Концентрацията му намалява с остаряването на продукта.

Това активно вещество прави пчелното млечице отличен природен антибиотичен адювант, характеризиращ се с антивирусни и антибактериални свойства срещу различни щамове, които причиняват треска, кашлица и настинка.

Освен това, като източник на витамини от B-комплекс, той има имуномодулиращо действие, което може да засили имунната система и да модулира производството на антитела, като по този начин помага за предотвратяване на настинки и други видове инфекции.

Традиционните домашни лекове винаги са включвали пчелното млечице като класически естествен тоник и възстановяващо средство както за деца, така и за възрастни, които може да се чувстват отпаднали по някаква причина, благодарение на адаптогенните си свойства, способни да повишат физическото и умственото представяне, да подобрят паметта и да се борят с умората.

Любопитно: защо да давате пчелно млечице на деца? Широко използвано в педиатрията като класически тоник за растящи деца, пчелното млечице може да се “похвали” и с други полезни свойства за нашите най-малки:

 • то стимулира апетита
 • то засилва метаболизма
 • помага за усвояването на храната
 • подобрява общия тонус на тялото

Кога да приемате пчелно млечице?

Пчелното млечице се препоръчва особено:

 • по време на кратки или продължителни периоди на психо-физическа умора
 • преди и по време на смяната на сезони
 • по време на възстановяване след тежко боледуване
 • в моменти на особена умора и затруднена концентрация, като преди изпити или специални събития
 • състояния на анемия, недохранване и анорексия, като минерализиращо средство за здраве на скалпа

Най-общо казано, пчелното млечице трябва да се приема при всяка промяна на сезона и типичните препоръчителни дози са 500 мг за деца и 1 грам за възрастни, за поне 30 дни. Трябва да се приема сутрин на гладно. Ако се приема в чист вид и ако е възможно, то трябва да се разтвори под езика, така че да се абсорбира през сублингвалните жлези, като по този начин се избягва действието на стомашните сокове.

Yamamoto Nutrition предлагат пчелно млечице като лиофилизирана добавка с пчелно млечице или във течна форма, във флакони, но може да се приема и като чист натурален продукт, с мед или разредено в малко подсладена вода.

Въпреки че е напълно естествено и нетоксично вещество, може да предизвика нежелани странични ефекти по отношение на алергични реакции. В такива случаи действителни анафилактични шокове могат да възникнат при по-уязвими индивиди, които вече са алергични към мед и други пчелни продукти като прополис.