премахване на целулит

Премахване на целулит – мисия възможна

Що е то целулит и какви са съветите за премахване на целулит?

Целулитът е състояние на кожата, при което нейният релеф се нарушава вследствие на неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан. Така наречената „портокалова кожа” засяга до 90% от жените след преминаването на пубертета и 10% от мъжете. Целулитните натрупвания се локализират в зоната на бедрата, ханша и корема, но много често могат да засегнат и задната част на ръцете.

Какви са причините за появата на целулит?

Причините за появата на целулит при жените са свързани с многобройни фактори. Една част от тях са вътрешни – хормонален дисбаланс, метаболитни нарушения и генетична предразположеност. Има и външни фактори – неправилно хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене и прием на алкохол, хроничен стрес, намален прием на вода, носене на неудобни и стегнати дрехи, които пречат на кръвообращението.  

При работата си с жени откривам и доста често една дълбоко емоционална причина за появата на целулит, както и изобщо за „невъзможността” да се сбогуват завинаги с излишните килограми. При предварителни разговори с всяка една от тях, усещам силното им чувство на „неприемане” на себе си като цяло. Масово не се харесват, самокритикуват се ежедневно, потискат се гледайки се в огледалото или качвайки се по няколко пъти на ден на кантара.

Превръщат идеята за перфектна визия в мания, но това не помага, не работи, а напротив – спира процеса и усложнява нещата. Води до самобичуване, респективно до липса на любов към себе си, до прибягване към драстични диети (тип глад), след което до емоционално преяждане и хоп – „портокаловата кожа” редом с отново натрупани мазнини е факт.

премахване на целулит

Съвети и решения за премахване на целулит

В следващите редове ще ви запозная с моите начини за превенция появата и премахване на целулит, степенувани по важност:

1. На първо място поставям грижата за менталното здраве, защото всичко започва с мисълта и нагласата.

То се изразява в ежедневно самовъзпитание на любов към себе си, колкото и клиширано вече да звучи. Но не от онази „нарцистична любов”, която предполага по цял ден висене в салоните за красота и обикаляне на магазините (в което разбира се няма нищо лошо), а от искрената вътрешна обич към цялото ни женско нежно същество. А именно да се приемем такива каквито сме, да бъдем в хармония със себе си, с нашите ценности, цели и мечти. 

Да бъдем будни и любопитни как можем да надградим себе си и да се стремим ежедневно да подобряваме своята версия по здравословен начин. Но бавно, спокойно, без агресия, без „на всяка цена”, а напротив – чрез осъзнато планиране и целеполагане.

Препоръчвам една прекрасна работеща техника, която се нарича линия на времето. Тя може да се използва във всеки аспект от нашия живот. Да кажем, че в момента се намирате в точка А, а вашата крайна цел е точка Б. Между тези две точки начертавате една линия, върху която с малки точици планирате всяка малка стъпка, която ще ви отведе до крайната голяма цел – точка Б.

Например искате да подобрите визията си, да започнете най-накрая да се храните добре и да се движите повече. За целта изхвърлете от къщи всички „вредни” храни, които смятате, че ви пречат и се снабдете с качествени продукти (първа малка стъпка).

Вземете решение като за начало да започнете да вървите пеша, да не ползвате асансьор, ако не сте от  жените, които спортуват. Или започнете да практикувате вашия любим спорт с един ден повече от обикновено (втора малка стъпка). Не забравяйте да си поставяте краен срок както за всяка малка подцел, така и за голямата такава и когато я изпълните да се самопохвалите. Кажете си браво! Така се учим да изграждаме самомотивация и да се фокусираме върху себе си, което е изключително важно.

2. Балансираното хранене.

Решение номер две за борбата  за премахване на целулит. Собственият ми опит и наблюденията върху другите жени показват, че този тип хранене в дългосрочен план е най-доброто решение за цялостната ни прекрасна визия, здраве и усещане изобщо. То се състои в прием на всички макронутриенти – протеини, въглехидрати и полезни мазнини, разпределени правилно в 3-4 хранения през активната част на деня.

Важна подробност за жените с по-напреднала фаза на целулита е да намалят до минимум консумацията на млечни продукти като сирене, кашкавал и прясно мляко, защото съдържащата се в тях лактоза или т.нар. млечна захар способства за задържане на вода, за подуване и „пухкавост” на кожата.

За по-добри резултати е добре да се изчисли индивидуална ориентировъчна калорийна макро-рамка и да се следи калорийния прием от дадените храни, особено за начинаещи, които тепърва започват да се учат как да се хранят балансирано. След това всичко става като изграден навик и усет както е при мен и ежедневното следене на калории отпада.

3. Да поговорим и за водата.

Така нужна за цялостното функциониране на нашия организъм. Навсякъде се пише колко е важно да пием вода, а масово има момичета и жени, които изкарват деня на максимум 1-2 чашки, което е в абсолютен противовес с хубавата кожа, чистите от целулит бедра и цялостното здравословно състояние.

Старайте се да приемате между 35 и 50мл вода на килограм телесно тегло. Започнете да увеличавате количеството постепенно, а не рязко. Както и приемайте по-голямата част от водата сутрин и в активната част на деня, а с наближаването на вечерта постепенно спирайте, за да не нарушавате съня си.

Не пренебрегвайте и приема на натрий (сол) , около 1-2гр дневно е напълно нормално, така че овкусявайте салатките си, хем да ви е вкусно, хем да поддържате водно-солевия баланс на тялото.

4. Стигаме и до практикуването на спорт и колко е важно да се движим изобщо.

Стегнато, с добре оформена мускулатура женско тяло е по-привлекателно и здраво изглеждащо, отколкото слабото и мекото. Винаги съветвам всяка жена да намери този спорт, който я кара да се чувства добре.

премахване на целулит

Аз лично съм отдадена на фитнеса и тренировките с тежести, които според мен най-бързо преборват „портокаловата кожа”.

Тренирам 4-5 пъти седмично, винаги разделям мускулните групи, за да мога да се възстановявам добре. За т.нар. проблемни зони, предразположени към натрупването на целулит (при мен са дупето и задната част на бедрата както при повечето жени) правя редица упражнения , някои от които са:

  • сумо клек с акцент дупе
    – хип-тръст машина
  • румънска тяга задължително с тежест
  • постоянен напад поотделно за всеки крак с тежест в двете ръце
  • разтваряне на абдуктор машина
  • кик бек (магарешки ритник) на скрипец или земя с тежести на краката
  • глутеус мост на земя отново с тежест

Изпълнявам бавно и концентрирано, а повторенията са между 12 и 15 бр. в серия. Използвам и т.нар. „The Mind-Muscle connection”, връзка с мускула върху който работя. Или казано с други думи мисълта ми е свързана само и единствено с усещането на мускула, докато изпълнявам упражнението. 

Така спомагам за по-качествена и дълбока обработка и по-добри резултати. След всяка силова тренировка включвам стречинг и между 20 и 30 минути кардио дейност на пътека с наклон, или изкачване на ескалатор, поддържайки пулс между 130 – 145 удара в минута. Препоръчвам и повече ходене пеша, когато това е възможно, като аз почти ежедневно правя между 9000 и 10000 хиляди крачки.

5. Приемът на хранителни добавки, които спомагат за премахване на целулит и редуциране на водната задръжка също би бил в помощ на жените.

Използвам Diuricell на Yamamoto Research, създадено на базата на бромелаин заедно с екстракт от ананас, корен от глухарче, бреза, пилосела и други съставки, които спомагат за пречистването на тялото, изхвърлят излишните течности и токсини, които причиняват задържане на вода, подуване, възпаление и целулит.

Както и Microcircolo на Yamamoto Research, изграден на базата на микронизиран диосмин, троксерутин, бромелаин и хесперидин, с растителни екстракти от черна боровинка и центела, създадени за насърчаване на микроциркулацията, за подобряване на целулитните зони и възстановяването притока на кръв и лимфа в областите с подобни смущения.

6. Антицелулитни масажи

Те също са препоръчителни, но сами по себе си не работят, ако не са изпълнени предходните 5 стъпки. Пазарът е богат на всякакви антицелулитни кремове и гелове, изградени на основата на зелено кафе, екстракти от цитрусови плодове, от бръшлян, гуарана, черен пипер,  и други естествени съставки, които биха спомогнали да се подобри кръвообращението и да се изглади кожата като начин за премахване на целулит.

Може да се включи също и контрастен душ, особено в областта с целулитни натрупвания, който действа прекрасно и на цялостното здравословно състояние на организма.

Вместо извод за целулита:

Като обобщение на всичко казано до тук, искам да насърча всяка една от вас, прекрасни жени – обичайте се, поставяйте своето физическо и ментално здраве на първо място, фокусирайте се върху себе си и своето развитие напред. Само тогава ще бъдете полезни за своите близки хора, семейство, приятели и обкръжение.  

Ако имате още въпроси за премахване на целулит при жени, задайте ги като коментар под тази статия. И не забравяйте да последвате Yamamoto Bulgaria и във Facebook и Instagram, за да не пропускате и други полезни статии като тази.