VITAMINA D3-60 КАПСУЛИ – YAMAMOTO RESEARCH

34.99лв.

Наличност: Неналичен

Витамин D е мастноразтворим витамин, известен като „калциферол“ и присъства в човешкото тяло в две форми: като ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3). Витамин D2 се съдържа в храни от растителен произход и се приема чрез нашата диета; Витамин D3, от друга страна, се синтезира през нашата кожа при излагане на слънчева светлина и присъства в хранителни продукти от животински произход.

Изчерпан

Уведомете ме при наличност!

Код: 8987-VITA Категории: , Етикет:

Описание

Витамин D е добре известен с ползите за здравето, които може да доведе до нашите кости. Въпреки това, изследванията показват, че това е само един от многото ефекти, които този витамин има в нашето тяло и как дефицитът на този витамин е толкова широко разпространен и свързан с различни здравни проблеми.

Витамин D е мастноразтворим витамин, известен като „калциферол“ и присъства в човешкото тяло в две форми: като ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3). Витамин D2 се съдържа в храни от растителен произход и се приема чрез нашата диета; Витамин D3, от друга страна, се синтезира през нашата кожа при излагане на слънчева светлина и присъства в хранителни продукти от животински произход.

Той има много свойства, тъй като въпреки че името го определя като витамин, то всъщност е „пара-хормон“, тъй като упражнява своята дейност върху органи и системи, точно като хормон.

Има много научни доказателства, които предполагат, че витамин D играе основна роля в превенцията на заболяванията.

Само си помислете как има около 30 000 гена в човешкото тяло и витамин D се намира в близо 3 000 от тях, заедно с рецепторите на витамин D, открити в цялото тяло. Преди всичко, той е от съществено значение за нашата скелетна система, стимулира абсорбцията на калций и фосфор, както и насърчава тяхното депозиране; тази роля е от съществено значение и за двете деца по време на тяхната фаза на растеж, както и през целия живот на възрастния, където е от съществено значение костите да бъдат здрави и физиологично здрави, действайки като контраст на остеопорозата.

Това, което е най-изненадващо, е смущаващото научно доказателство, което предполага, че 50% от населението е с недостиг на витамин D, т.е. те представят серумна стойност от 25 (OH) D по-ниска от 30 ng / ml. Оказва се, че почти 100% от хората, страдащи от заболявания, имат тежки недостатъци дори по-ниски от 20 ng / ml.

Още по-специфични, почти 60% от възрастните (и дори 80% от възрастните) имат дефицит на витамин D, както показват тревожните данни на Международната фондация за остеопороза и Италианското общество за остеопороза.

Най-рискови са: възрастните хора, чиято кожа е по-малко ефективна при превръщането на слънчевите лъчи във витамин D; тези с наднормено тегло (тъй като витамин D е мастноразтворим); и очевидно тези, които имат заседнал начин на живот и използват слънцезащитни продукти през лятото (пречи на кожата да произвежда витамин D). От последните изследвания се появи друг тревожен факт: шест от десет деца са с недостиг на витамин D, някои само леко, а други много по-сериозно.

Този недостиг е явна последица от начина на живот на нашите деца, като прекарват по-голямата част от времето си на закрито. Вместо да бъдат на открито, децата прекарват голяма част от времето си пред своите компютърни екрани или играят видеоигри, които не правят нищо, за да стимулират производството на витамин D. Споменахме слънчевата светлина в съотношение с производството на витамин D, тъй като тя се синтезира от нашето тяло, когато кожата ни е изложена на слънчева светлина.

Всъщност, около 80% от нуждите на нашето тяло могат да бъдат синтезирани чрез нашата кожа: затова да бъдем извън е толкова важно, дори и да прекарваме по-голямата част от времето си в училище, в офиса, у дома или на закрито. За да се произведе количеството на витамин D, от което се нуждаят телата ни, достатъчно е само 15 минути дневна експозиция (по-тъмните фототипове на кожата се нуждаят от още няколко минути, докато тъмната кожа синтезира по-малко). Всъщност, причината, поради която сме склонни да се разболяваме от по-инфекциозни заболявания през зимата, е тясно свързана с по-ниските нива на витамин D, които имаме през зимата, именно защото произвежда повече от излагането на кожата ни на слънчева светлина и това, което приемаме чрез храна е почти незначително или във всеки случай не е достатъчно да изпълним нуждите на тялото ни.

Освен това, не е случайно, че концепцията за здраве и добро настроение е свързана с експозицията, тъй като витамин D е от съществено значение за стимулирането на производството на ендорфини, серотонин и допамин, невротрансмитерите, които модулират нашето настроение, като по този начин противодействат на явления, свързани с депресия. Като допълнителна демонстрация на огромната гъвкавост на този витамин, последните проучвания показват, че дефицитът на витамин D е свързан и с по-голям риск от сърдечен удар и сърдечна недостатъчност, и не само това.

Ниските нива на витамин D също биха били свързани с по-неблагоприятна еволюция на заболяването при засегнатите от инфаркт. Като цяло, дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от развитие на диабет;

Всъщност, витамин D е един от факторите, които могат да контролират секрецията на инсулин, хипертонията и хиперхолестеролемията (висок холестерол), всички фактори за потенциален кардиоваскуларен риск. Друг важен аспект е свързан с неговото действие, което модулира активността на имунната система. Всъщност, дефицит на витамин D е свързан с по-голяма предразположеност към инфекции, като туберкулоза, която през първото десетилетие на миналия век, преди ерата на антибиотиците, е била лекувана „на слънце“ при така наречената „хелиотерапия“.

болници – някои автоимунни заболявания като множествена склероза, възпалителни заболявания на червата и възпалителен артрит.

Приемането на витамин D също има известно влияние върху синтеза на тестостерон при мъжете, като поддържа по-голяма плодовитост. Също така е добре за мозъка, като предотвратява риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон, както и подобрява когнитивните функции, особено паметта и вербалната плавност, и изглежда намалява риска от депресия в напреднала възраст.

Истински „универсален“ витамин.

За съжаление, в допълнение към това, че не винаги имате възможността да бъдете постоянно изложени на слънчева светлина през цялата година, за да ни осигурите важните ежедневни нужди на организма, „компенсирането“ на храната често не е достатъчно, тъй като естествено няма много храни богати на витамин D и те допринасят за покриване само на 20% от нашите нужди.

Храни, съдържащи най-много витамин D, са от животински произход, като масло от черен дроб на треска (доскоро дадено на децата в училищна възраст за предотвратяване на рахит), мазна риба (сьомга, риба тон, треска, скумрия, сардина, херинга и др.), Но също така риба меч, групер, мекотели, bottarga и хайвер, за предпочитане свободен диапазон; в месо (особено в карантия), и макар и в по-малки количества, в яйчен жълтък, масло и кисело мляко. С изключение на гъбите, които съдържат много (2,6 микрограма равен на 104 IU на хектограма), витамин D липсва в зеленчуците: незначителни следи под формата на D2, обаче, могат да бъдат намерени в зелени листни зеленчуци, бобови растения, сушени плодове и слънчоглед. И накрая, не забравяйте, че мононенаситените мастни киселини, като тези в екстра върджин маслиново масло, подобряват абсорбцията (витамин D, както бе споменато в началото, е разтворим в мазнини).

Поради тези причини сега е все по-широко разпространено приемането на витамин D под формата на хранителна добавка, практика, която доскоро се прехвърля на бебета, деца, жени преди и след менопауза, или възрастни с проблеми с остеопорозата. Хранителната добавка Витамин D3, произведена от Yamamoto® Research може да се използва във всички случаи на повишена нужда или намален прием, с диета с витамин D, която осигурява 50 mcg на капсула, равна на 2000 IU холекалциферол (D3 формата на витамин D).

Допълнителна информация

Тегло0.013 кг

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “VITAMINA D3-60 КАПСУЛИ – YAMAMOTO RESEARCH”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *