Описание
Водораслите спирулина се считат за истинска „суперхрана“, богата на хранителни вещества с много висока бионаличност, която дори се дава на астронавтите по време на техните мисии, както и често използвана от спортисти и вегани.
Въпреки вярваното, спирулина (Arthrospira) не е водорасло, а цианобактерия, прокариот и фотоавтотрофен организъм със синьо-зелен цвят, оформен като спирала, който живее в сладка вода, но е широко разпространен в много малко райони на света, като в езерата на мексиканското плато, където има висока концентрация на минерални соли: натриев бикарбонат, калиеви, магнезиеви и селенови соли. Използването му обаче произхожда от древни времена и популации; всъщност в Мексико ацтеките са го събрали от езерото Тескоко през шестнадесети век, докато в Чад се консумира от IX век. Спирулина е спечелила голяма слава през последните години, също благодарение на номинациите, получени от ООН (1974) и СЗО, които съответно са я определили като „Храна на бъдещето“ и „Най-добрата храна на XXI век“. Съвсем наскоро НАСА насочи вниманието към тази микро-водорасли, превръщайки я в диета на астронавтите. Благодарение на своите характеристики и свойства, отглеждането на водорасли спирулина е включено в множество световни проекти, насочени към борба с недохранването в развиващите се страни. Проучване от 2016 г., публикувано в „Майчинско и детско хранене“, включващо 87 недохранени и анемични деца от Газа, показва, че използването на спирулина в продължение на 3 месеца ще подобри различни фактори на растеж като тегло и височина и ще увеличи нивата на желязо, феритин и хемоглобин. Също през 2016 г. правителството на индийския щат Карнатака, в сътрудничество с JSW Energy, създаде програма за снабдяване със спирулина на недохранени деца. Въздействието на програмата може да се види на уебсайта на JSW, който отчита 46% намаление на случаите на недохранване сред деца, бременни жени и кърмачки.
Неговите хранителни свойства са наистина изненадващи. В действителност спирулиновите водорасли се считат за „пълноценна“ храна, с уникални хранителни характеристики, съдържаща много висока концентрация на силно бионалични аминокиселини, минерали (особено желязо, калций, магнезий, калий и селен), витамини (комплекс В, фолиева киселина, витамин А, С и Е) и незаменими мастни киселини. Концентрация на елементи, които го правят изключително хранителен и възстановяващ и който тялото ни може бързо и лесно да усвои.
Много високото съдържание на протеини (65-70 грама на 100 грама храна, в сравнение с 20-25 грама разфасовка на постно месо), го прави важен първичен източник на протеини, наречени „билипротеини“, т.е. растителни протеини, които са били предварително усвоени от удълженото растение и благодарение на това осигуряват по-добро усвояване, което го прави особено подходящ за тези, които следват вегетарианска или веганска диета.
Благодарение на отличното съдържание на витамини и неговите ценни антиоксидантни свойства, добавките на основата на спирулина са много популярни сред спортистите (по-специално за спортове за издръжливост) и сред тези, които искат да влязат във форма.
Спортистът може да се възползва от високото съдържание на биотин и феридоксин, който инхибира образуването на млечна киселина по време на особено интензивни физически усилия, докато богатството от аминокиселини, които съдържа, ще подпомогне мускулната маса.
Тези, които се хранят с диетични храни, за контрол и намаляване на теглото, могат да се възползват от неговите свойства, тъй като фенилаланинът (3%) е в състояние да действа върху нервната система, контролирайки апетита, намалявайки чувството на глад и насърчавайки чувството за ситост. Освен това, използването му по време на контролирани нискокалорични режими помага да се поддържа определен хранителен баланс, без да се причинява слабост.
Широко се използва при деца, реконвалесценти или страдащи от хранителни разстройства (булимия, анорексия), където спирулината помага за компенсиране на различна степен на изчерпване на хранителните вещества, тъй като задоволява всеки недостиг на витамини или минерали и може също да помогне за смекчаване появата на булимични кризи; докато специфичната му клетъчна стена, без целулоза, го прави изключително лесно смилаем.
Добавката е особено важна при бременни и кърмещи жени, поради наличието на големи количества калций, желязо и фолиева киселина във силно бионалична форма.
За всички тези предимства по отношение на свойствата на спирулина, спирулината продължава да се използва широко не само за спортисти или реконвалесценти, или при веганска и вегетарианска диета. Редовната му консумация подобрява окисляването на мазнините и концентрацията на глутатион (GSH), мощният антиоксидант, основен в икономиката на здравето на имунната система, и за намаляване на риска от нараняване. Studoes са потвърдили, че има хипотензивно действие, което изглежда е причинено от увеличаването на експресията на азотен оксид синтаза на ниво ендотел, която действа чрез разширяване на кръвоносните съдове и защита срещу сърдечно-съдовия риск. Приемът на спирулина от хипертоници обаче трябва да бъде внимателно оценен от лекуващия лекар поради високия прием на натрий. Той има защитно сърдечно-съдово действие, спомага за намаляване на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите, като същевременно насърчава повишаването на добрия холестерол (HDL). Някои проучвания показват антиоксидантната и противовъзпалителна активност на спирулина in vivo. По-специално интеграцията със спирулина действа чрез намаляване на концентрацията на IL-6, маркерният протеин на клетъчното възпаление. Действието му в областта на естетиката също наскоро се появи благодарение на своите антиоксидантни свойства. В действителност, спирулината се оказва съюзник на здравата кожа, коса и нокти и се използва също така за осъществяване на анти-стареене, против акне, против пърхот и регенериращи процедури. Освен това, можем да считаме водораслите от спирулина за истинско подхранване за скучна и девитализирана кожа, осигурявайки хидратация и помагайки на кожата да възстанови нормалния си хидролипиден баланс.

Отзиви
Все още няма отзиви.