Разпродажба!

IPERICO – YAMAMOTO RESEARCH

13.99 лв.

Наличност: Неналичен

Перфорираният жълт кантарион (Hypericum perforatum) е едно от най-продаваните лечебни растения в света. Разпространението и славата му датират от времето на древните гърци и римляни. Използването му продължава и през Средновековието и до наши дни, като екстракти от H. perforatum се използват широко във фитотерапията за лечение на депресивни състояния или като средство за лечение на кожата.

Изчерпан

Уведомете ме при наличност!

Описание

Перфорираният жълт кантарион (Hypericum perforatum) е едно от най-продаваните лечебни растения в света. Разпространението и славата му датират от времето на древните гърци и римляни. Използването му продължава и през Средновековието и до наши дни, като екстракти от H. perforatum се използват широко във фитотерапията за лечение на депресивни състояния или като средство за лечение на кожата.

Hypericum е многогодишно тревисто растение, родом от Британския архипелаг и сега широко разпространено в целия свят. Пълното му ботаническо име е Hypericum perforatum поради факта, че листата изглеждат пълни с дупки, когато се гледат срещу светлината, като че ли са перфорирани. В действителност това са малки мазни мехури. Популярното наименование на хиперикум всъщност е „жълт кантарион“, но и „трева scacciadiavoli“ (на италиански – буквално „прогонване на дявола“), тъй като в миналото се е вярвало, че спането в близост до растенията на хиперикум ще прогони злите духове и защита от смърт за най-малко една година. Вероятно позоваването на Свети Йоан произлиза от периода на цъфтеж, който се случва в края на юни (Свети Йоан се празнува на 24 юни). Това растение расте в открита гора, радва се на излагане на слънчева светлина и издържа на студ. В някои части на света се счита за плевел, докато в Европа се използва заради антивирусните си и антидепресантни свойства.

Терапевтичните свойства на пъпки на хиперикум се дължат на фитокомплекса, съставен най-вече от флавоноиди, като хиперицин, рутин, кверцетин и хиперозид; заедно с други вещества, които имат изразено антидепресантно и седативно действие, те се намират в растителен сух екстракт или майчинска тинктура. Днес хиперикумът е известен най-вече като мощен серотонинергичен и следователно естествен антидепресант, изрично показан за лечение на депресивни състояния, придружени от емоционална тревожност, с възбуда, панически атаки, стомашно-чревни разстройства и безсъние. По-специално неговото активно вещество хиперицин инхибира два ензима, които потискат различни медиатори на централната нервна система (серотонин, допамин, норадреналин) и повишава нощната секреция на мелатонин, като по този начин противодейства на безсънието. Освен това е способен да повиши серумните нива на серотонин и по този начин да балансира настроението, например по време на менопаузата, при сезонна депресия и по време на периоди на силна умора или дори състояния на нервен срив. Други ползи включват стимулиране на чувството за благополучие, намаляване на състоянията на тревожност или дистрес и подпомагане на по-спокоен сън, също така модулира секрецията на мелатонин. Hypericum има и имуностимулиращи, противовъзпалителни, антибиотични, антивирусни, противогъбични, антисептични и болкоуспокояващи свойства, които го правят отлично лекарство при всички случаи на невровегетативна дистония, гастрит, гастро-дуоденални язви и хронична невралгия. Няколко фармакологични и клинични проучвания, проведени върху хиперикум, показаха неговата безопасност като билково лекарство, но трябва да се имат предвид някои противопоказания.

Hypericum наистина пречи на действието на редица лекарства, засилвайки или инхибирайки техните ефекти. Следователно употребата му не се препоръчва при наличието на други терапии, тъй като може да стимулира определени ензими, които метаболизират лекарствата и по този начин да намалят циркулацията им. Действието му също има тенденция към кумулативен ефект с това на серотонинергичните лекарства. Всъщност клиничните проучвания показват, че приемането на тази лекарствена билка намалява нивата на кръвообращението на лекарства като дигоксин (вещество, принадлежащо към категорията на дигиталисовите гликозиди, използвани за лечение на редица сърдечни нарушения) и също така може да намали ефекта на Варфарин ( добре известно антикоагулантно лекарство). Hypericum отслабва антикоагулантния ефект на Варфарин и намалява нивата на циклоспорин в кръвта, използван за предотвратяване на отхвърляне на трансплантация. Известно е също, че намалява ефекта на оралните контрацептиви. Внимавайте за фоточувствителност и избягвайте излагането на слънчева светлина и / или използването на шезлонги, ако приемате хиперикум, особено ако имате много чувствителна и деликатна кожа. Не трябва да се приема по време на бременност и при кърмене.

антидепресант
Внимание!Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Хранителните добавки не са заместител на храната. Разнообразната, добре балансирана диета и здравословния начин на живот са много важни. Пазете от деца. Съхранявайте на проветливо и сухо място при стайна температура.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “IPERICO – YAMAMOTO RESEARCH”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *